Zdrowie

Substancje dodatkowe w żywności, na które należy zwracać uwagę

Substancje dodatkowe znajdujemy praktycznie w każdym produkcie spożywczym. To dzięki nim artykuły spożywcze zachowują długi termin przydatności do spożycia. Ponadto oferują walory smakowe czy zapachowe, jakich tak naprawdę oczekujemy. Niestety sporo z tych substancji niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie i cały organizm. Konserwanty, barwniki czy aromaty nie muszą być składnikami toksycznymi, ale spora część z nich takimi jest. Na co warto zwracać uwagę sięgając po sklepowy produkt? Czy alternatywa w postaci produktów ‘eko’ ma sens?

Substancje dodatkowe – konserwanty, barwniki, aromaty

Dzięki konserwantom nasza żywność zachowuje długi termin przydatności do spożycia. Barwniki sprawiają, że produkty wyglądają apetycznie. Dzięki aromatom zaś kuszą nas swoimi zapachami. Generalnie różnego rodzaju substancje dodatkowe poprawiają walory organoleptyczne danych produktów. Spośród całej gamy chemii, jaką dodają producenci, są składniki uznawane za bezpieczne czy też niewpływające niekorzystnie na nasze zdrowie. Są i te toksyczne oraz takie, które spożyte w nadmiarze będą wywoływać określone reakcje.

Jeśli chcemy wybierać produkty świadomie, zmagamy się ze schorzeniami różnego rodzaju i pragniemy zadbać o swój organizm, modyfikacja codziennego jadłospisu jest pierwszym krokiem do sukcesu. Drugi zaś odnosi się do odpowiednich jakościowo zakupów. Możemy skorzystać z portali tematycznych w sieci i znaleźć wykaz wszystkich substancji dodawanych do żywności wraz z ich opisem. Nie musimy z drukowaną listą udawać się na zakupy, ale z powodzeniem zapamiętamy, których grup dodatków należy unikać.

Ekologiczna alternatywa

Sklepy z ekologiczną czy też naturalną żywnością zaczęły kusić nas produktami wysokiej jakości, pozbawionymi zbędnych składników. Substancje dodatkowe w ekologicznych produktach nie mogą występować, co nie oznacza, że od razu trafimy na taki artykuł spożywczy. Symbol oznaczający, że dany produkt jest ekologiczny, został zastrzeżony i może znaleźć się tylko na opakowaniach artykułów spełniających ściśle określone wymagania. Nasz pośpiech, niewiedza, a do tego zabiegi producentów sprawiają, że wzrokiem sięgamy na półki sklepowe, które oferują już nie tylko ekologiczne produkty, ale i kryjące się pod nazwami ‘bio’, ‘fit’.

Wybór ekologicznych artykułów będzie dla nas korzystnym, bo asortyment, który posiada symbol „ekologiczny”, faktycznie jest naturalny i pozbawiony toksycznych substancji chemicznych. Musimy jednak zwracać uwagę na opakowania, które z ekologicznymi mają niewiele wspólnego. Wystarczy przeczytać skład, wszelkie informacje, jakimi opatrzona jest etykieta.

Warto poświęcić trochę więcej czasu na zakupy i uważniej przykładać się do wyboru produktów spożywczych, jeśli chcemy, by substancje dodatkowe nie znalazły się w ich składzie. Tak wykorzystany czas stanie się inwestycją we własne zdrowie, a organizm szybko odwdzięczy się za wartościowy jadłospis.

Ocena