Kuchnia

Sposób na przechowywanie pieczywa

Przechowywanie chleba ma kluczowe znaczenie dla zachowania jego świeżości. Warto stosować stare, sprawdzone metody, które sprawdzały się od lat. Wprowadzenie ich do domowych zwyczajów pozwoli zachować świeżość pieczywa, aż do momentu jego ukończenia. W ten sposób ograniczymy wyrzucanie żywności, które nie spełnia już naszych oczekiwać, co do świeżości.

Stosowane przed laty metody przygotowywania, wypiekania i przechowywania pieczywa zastąpiły współczesne. Czy są lepsze? Moim zadaniem nie. Zdecydowanie bardziej ufam tym starym, sprawdzonym, które według mnie wywierały na nasze zdrowie korzystniejszy wpływ.

Pieczywo dawniej i dziś

Stare dobre czasy, kiedy w sklepach kupowało się prawdziwy chleb na zakwasie, pamięta już chyba niewielu. Dziś masę ludzi zadowala się gorszej jakości pieczywem, którego smak nie przywodzi wcale na myśl zapamiętanego z dzieciństwa. Pojawiają się w nim chemiczne dodatki, których zadaniem jest przedłużenie jego świeżości.

W prawdziwym chlebie rolę naturalnego środka konserwującego pełnił zakwas. Nie potrzeba było zatem żadnych innych środków konserwujących, a chleb, oczywiście odpowiednio przechowywany, długo utrzymywał świeżość.

Nie ulega wątpliwości, że na zachowanie zdrowia wpływa to, co jemy. Lepiej więc wybierać wyrabiane tradycyjnie, zdrowe pieczywo bez chemii. Podobnie jest z przechowywaniem chleba. Zamiast współczesnych metod, polecam powrócić do tych sprzed lat.

Skuteczny i bezpieczny sposób na przechowywanie

Dziś chleb bardzo często sprzedaje się pokrojony na kromki i zapakowany w foliowy worek. Wiele osób decyduje się na jego kupienie i pozostawienie w takim właśnie opakowaniu, aż do czasu, kiedy zostanie cały zjedzony. Tymczasem przechowywane w foliowym worku pieczywo znacznie bardziej narażone jest na pleśnienie. Co więcej, zarodniki grzyba w początkowej fazie wzrostu pleśni, nie są widoczne gołym okiem – nie wiemy więc, czy pleśń już się rozwija, czy nie.

Lepszym i bezpieczniejszym sposobem przechowywania pieczywa są kuchenne chlebaki. Stosowane od dawien dawna, współcześnie trochę zapomniane. Tymczasem to właśnie one zapewniają swobodny dostęp powietrza do pieczywa, dzięki czemu nie rozwija się pleśń. Starym zwyczajem można dodatkowo owijać chleb w płócienną ściereczkę, by dłużej zachował świeżość.

Inny, stosowany przez niektórych także współcześnie sposób, to umieszczenie wraz z pieczywem połówki jabłka lub przemywanie chlebaka raz w tygodniu ściereczką nasączoną wodą z octem. To skuteczne metody na to, by chleb dłużej pozostał świeży i miękki. Należy przy tym pamiętać, by wyrzucić jabłko po dwóch dniach od umieszczenia go w chlebaku.

Jeśli chcesz, by pieczywo zachowało świeżość przez dłuższy czas, możesz je zamrozić. To świetny sposób, jeśli planujesz wyjazd, a po powrocie chcesz mieć w domu świeży chleb. Wystarczy wyjąć bochenek z zamrażalnika i odczekać, aż ten się rozmrozi. Nie trwa to długo.

Przed zamrożeniem chleba należy go wystudzić, następnie zawinąć w papierową lub foliową torebkę. Przechowywać można cały bochenek lub pokrojone kromki chleba. Po rozmrożeniu smak pieczywa niczym nie będzie różnił się od jego naturalnego smaku.

Na to, jak smakuje pieczywo, ogromny wpływ ma nie tylko receptura i sposób jego wypiekania, ale również sposób przechowywania. Warto powrócić do starych metod sprzed lat, a w naszej kuchni będzie zdrowiej i smaczniej.

Ocena