Zdrowie

Potrawy z mikrofali – zdrowe czy niezdrowe

Kuchenka mikrofalowa gości w kuchniach wielu z nas. To wygoda, krótki czas podgrzewania jedzenia, ale co z wartościami? Potrawy z mikrofali mogą być zdrowe czy są raczej szkodliwe? Takich dylematów pojawia się sporo i to od dawna. Wystarczy przejrzeć kilka czy kilkanaście artykułów w sieci, by znaleźć sprzeczne opinie. Jedni mówią, że używanie mikrofali to powolna śmierć. Inni zaś, że potrawy z mikrofali mogą być równie zdrowe i pożywne, co przyrządzane w inny sposób. Co robić? Podgrzewać czy nie?

Potrawy z mikrofali – zalety

Podgrzewanie w mikrofali to najszybszy sposób, by móc spożyć ciepłe danie. Do tego najmniej pracochłonny, bo wystarczy włożyć pojemnik czy naczynie z jedzeniem, wybrać czas podgrzewania i moc mikrofali, i gotowe! Do tego zaledwie kilka minut trwa proces rozmrażania. Dzisiejsze mikrofale pozwalają nam przyrządzać i podgrzewać dania bez tłuszczu. Coraz więcej artykułów spożywczych trafia do naszych kuchenek mikrofalowych.

Zalety, w postaci tempa pracy tego urządzenia, jak i ograniczenia pracochłonnych czynności kuchennych, które wykonujemy, są niepodważalne. Gorzej z kwestiami zdrowotnymi, co do których nie brakuje wątpliwości, a opinie są odmienne. Wybór staje się zatem trudnym.

Niezdrowe podgrzewanie

Jeśli nie mamy dostępu do pewnych informacji, statystyk czy badań odnośnie działania kuchenki mikrofalowej, zostawmy tę kwestię. Spróbujmy zwrócić uwagę na coś innego. Jak często używamy kuchenki mikrofalowej i czy robimy to zgodnie z zaleceniami? Czy zwracamy uwagę na naczynia i pojemniki, w których podgrzewamy swoje potrawy? Otóż to! Wzrasta nasza świadomość zakupowa, czytamy instrukcje, zalecenia, ale wciąż zdarza nam się w pośpiechu wrzucić coś do kuchenki mikrofalowej, kompletnie nie zwracając uwagi na jej ustawienia czy wybrane naczynie.

Jeśli podgrzewamy ze zbyt dużą mocą, zbyt długo, jak i zbyt często, a do tego wybieramy zwykłe pojemniki plastikowe, to z powodzeniem możemy stwierdzić, że nasze potrawy z mikrofali nie będą zdrowe, a wręcz szkodliwe. Z naczyń wykonanych z tworzyw sztucznych, które nie nadają się do użytkowania w kuchence mikrofalowej, pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać się toksyczne substancje. Z kolei źle dobrane parametry z pewnością będą skutkować utratą wartości odżywczych, jak i walorów smakowych. Na sam koniec zaś warto wspomnieć, że czasami mikrofalę wykorzystujemy do gotowania, a nie podgrzewania, co już jest prostym krokiem w stronę szkodliwości naszych dań.

Kompromis!

Potrawy z mikrofali nie muszą być szkodliwe. Co do zdrowotności też nie będziemy mieć 100% pewności. Pójdźmy jednak na kompromis i pokuśmy się o trochę rozsądku w swoich wyborach. Jeśli mikrofala faktycznie służy nam tylko do podgrzewania i to raz na jakiś czas, nie musimy się martwić. Stosując się do zaleceń odnośnie ustawienia parametrów dla danych dań i uwzględniając podgrzewanie w naczyniach przeznaczonych do takiego stosowania, nasze potrawy z mikrofali nie uczynią nam krzywdy.

Ocena