Kuchnia

Olej orzechowy. Poznajmy jego moc!

Cena, jaką opatrzony jest olej orzechowy, potrafi zaskoczyć. Z drugiej strony w produkcie tym kryje się tak wiele cennych dla naszego organizmu właściwości, że zdecydowanie warto zainwestować w taki zakup. Dziś pochylamy się nad bogactwem oleju z orzechów włoskich i nie tylko.

Olej orzechowy – bogactwo między innymi NNKT

W oleju orzechowym znajdujemy przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dla naszego organizmu najważniejsze są kwasy: linolowy, oleinowy oraz alfa-linolowy. Wpływają bowiem na kondycję naszej skóry. Decydują o odporności na zanieczyszczenia, które pochodzą ze środowiska zewnętrznego. Nadto olej orzechowy obfituje w szereg witamin.

To orzechy włoskie, które są bazą do powstania oleju, przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krążenia. W tym obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi. Poza tym możemy mówić o właściwościach:

  • antynowotworowych,

  • przeciwzapalnych,

  • antybakteryjnych,

  • antyseptycznych,

  • opóźniających procesy starzenia,

  • przeciwbólowych,

  • regeneracyjnych,

  • przeciwutleniających.

Smak i aromat

Olej z orzechów włoskich to nie tylko właściwości, z których skorzysta nasz organizm pod względem zdrowotnym. Lekki orzechowy aromat potrawom doda ciekawej nuty, ale i sprawdzi się w olejkach bazowych do masażu oraz aromaterapii. Ze względu na swoje właściwości swoje miejsce znajduje w wielu kosmetykach.

Naturalny olej z orzechów włoskich powstaje z owoców rośliny należącej do gatunku Juglans Regia, czyli orzecha włoskiego. Wytwarzany w procesie tłoczenia na zimno lub poprzez ekstrakcję z roztworu. Z kolei olej pozyskiwany z rośliny należącej do gatunku Juglans Nigra, to olej czarny. Jego właściwości porównywane są do tych, które oferują zioła lecznicze. Uznawany jest za jeszcze zdrowszy niż olej pozyskiwany z Juglans Regia.

Dodatek do warzyw i owoców

W Polsce olej ten jest mało znany i rzadko wybierany, głównie ze względu na cenę. Warto jednak przekonać się nie tylko do jego właściwości zdrowotnych, ale i walorów smakowych oraz zapachowych. Na świecie dostępna jest cała gama różnego rodzaju olejów orzechowych.

Orzechy laskowe w postaci oleju idealnie komponują się z sałatkami, warzywami gotowanymi na parze oraz z gorzką zieleniną. Taki olej można dodać w niewielkiej ilości do mąki, która posłuży do pieczenia chleba. Z kolei olej z orzechów włoskich podkreśla smak sałatek owocowych, komponowanych na bazie mango, truskawek i winogron. Nieco delikatniejszy jest olej z orzeszków ziemnych, którego można używać również do pieczenia.

Mamy zatem do wyboru wbrew pozorom sporo smaków. Warto przekonać się, co do naszych dań, jak i zdrowia, wniesie olej orzechowy. Z pewnością zachwyci nas również jego aromat oraz specyficzny smak.

Ocena