Kuchnia

Obiady jednogarnkowe – szybkie, tanie i wygodne gotowanie

Obiady jednogarnkowe to wygodne oraz zazwyczaj szybkie i tanie rozwiązanie dla osób, które zazwyczaj nie mogą lub po prostu nie chcą albo nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu. Choć przykłady na dania jednogarnkowe można by mnożyć, warto zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie z nich można przygotować szybko.

Klasycznym przykładem na danie jednogarnkowe jest przecież bigos, na którego przygotowanie trzeba poświęcić sporo czasu. Albo na przykład groch z kapustą, który robi się równie długo. Ale już przygotowanie takich posiłków jak wszelkiego rodzaju pilawy, czy choćby leczo są zdecydowanie mniej czasochłonne.

Obiady jednogarnkowe – zalety

Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma wiele zalet. Wśród nich należy wspomnieć między innymi  o zaoszczędzonym czasie. Inną zaletą potraw jednogarnkowych jest fakt, że dają nieograniczoną możliwość eksperymentowania. Inspirowani potrzebą chwili kucharze – amatorzy bardzo często wyczarowują niezwykłe potrawy z tych składników, które akurat mają pod ręką. Zazwyczaj wystarczy ryż lub makaron, jakiś rodzaj mięsa (najczęściej będzie to kurczak, którego można stosunkowo szybko przyrządzić) i sezonowe warzywa, które akurat znajdują się w lodówce. Wspaniałym dodatkiem będą też pieczarki, a także śmietana, którą połączysz wszystkie składniki. Możesz pokusić się też o przygotowanie zapiekanki na bazie warzyw z ziemniakami w roli głównej. Tu jako mięsny dodatek świetnie sprawdzi się boczek lub kiełbasa. Dzięki temu wyczarujesz w swojej kuchni coś na podobieństwo ogniskowych pieczonek.

Moje obiady jednogarnkowe

Przygotowywane w mojej kuchni obiady jednogarnkowe niemal zawsze należą do tych szybkich, a do tego tanich. Korzystając z tego, co akurat znajduje się w lodówce, udaje mi się niekiedy stworzyć naprawdę smaczną potrawę. Tak było kilka lat temu, kiedy wrzucając na patelnię to, co akurat znajdowało się w domu ugotowałam potrawę, która potem jeszcze wielokrotnie gościła na naszym stole. Choć potem odeszła trochę w zapomnienie, dziś postanowiłam do niej powrócić.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • ryż (1 opakowanie)
  • groszek
  • kukurydza
  • pieczarki
  • marchew
  • filet z kurczaka
  • śmietana

Przygotowanie:

  1. Na początek oczyścić i pokrój mięso w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę i delikatnie je podsmaż.
  2. Następnie dodaj do niego obrane i pokrojone w pasterki pieczarki oraz tak samo przygotowaną marchew. Całość duś pod przykryciem często mieszając.
  3. Dodaj groszek i kukurydzę w równych proporcjach. Ja zazwyczaj wykorzystuję po połowie puszki.
  4. Na koniec dorzuć do tego ugotowany wcześniej ryż i rozprowadź śmietaną, a także dopraw solą i pieprzem.

Przygotowane według tego przepisu danie sprawdzi się zarówno jako obiad jednogarnkowy, jak i podany w porze kolacji posiłek.

Ocena