Kuchnia

Formy do pieczenia wedle kształtów i rozmiarów

Chcąc upiec wyśmienite i udane pod każdym względem ciasta, musimy zadecydować nie tylko o materiale, z jakiego wykonana jest dana blaszka. Mamy jeszcze ogrom kształtów i rozmiarów do wyboru. Od rodzaju wypieku, produktów spożywczych, których używamy oraz przepisów, zależne jest, co zakupimy. Finalny efekt ma satysfakcjonować, więc zwracamy uwagę na kilka czynników decydujących o ostatecznym wyborze.

Kwadratowe, prostokątne, a może okrągłe?

W jakim kształcie wybrać blaszkę, w której planujemy upiec mięsną zapiekankę na obiad, a do tego biszkopt z owocami na deser? Teoretycznie to nie kształt wpływa na to, czy nasze wypieki będą udanymi. W praktyce jednak stosujemy się do proporcji zawartych w przepisie. Te zaś uwzględniają również konkretny kształt czy rozmiar blaszki i tu może czekać nas niemiła niespodzianka, jeśli pominiemy ten drobny szczegół.

Prostokątne formy do pieczenia świetnie nadają się do przyrządzania keksów, ciast drożdżowych, a także potraw słonych – chociażby pasztetów. To takie standardowe wykonania, dzięki którym uda się uzyskać równo pokrojone plastry ciasta czy pasztetu, jak i mięsa. Równie dobrze w prostokątnych blaszkach można piec makowce i rolady. Wszystko to, co jest zwijane lub ma kształt podłużny.

Kwadratowe formy świetnie nadają się do kruchych ciast. Upieczemy w nich również tradycyjną szarlotkę czy sernik na zimno. Wszystkie te wypieki, które chcemy podawać w formie niewielkich kwadracików. Najlepiej, by taka blaszka miała odpinaną obręcz, co znacząco ułatwia wyjmowanie ciasta.

Okrągłe formy nadadzą się ponownie do serników. Poza tym do biszkoptów i placków, które mają posłużyć, jako baza do tortów czy wypieków przekładanych kremem. I tutaj zdejmowana obręcz będzie wygodnym rozwiązaniem.

Rozmiar rozmiarowi nierówny

Znajdziemy blachy, niezależnie od ich kształtów, w całej gamie rozmiarów. Mniejsze i większe, z wyższymi oraz niższymi brzegami. W tym wypadku powinniśmy kierować się przepisem. Zwykle znajdziemy informacje odnośnie średnicy tortownicy czy rozmiarów prostokątnej blachy. W ten sposób mamy pewność, że nasz wypiek nie będzie zakalcem, ale i nie rozleje się poza formę podczas pieczenia.

Kształty na uroczyste okazje

Gdy lubimy piec i między innymi poprzez swoje kuchenne poczynania wyrażamy uwielbienie do bliskich oraz świątecznych okazji, można wybrać blaszki i foremki w specjalnych kształtach. Na święta grudniowe – w kształcie choinki bądź gwiazdki. Na Wielkanoc mogą to być formy, z których pomocą uzyskamy kształt wielkanocnych jaj. Na Dzień Zakochanych bez problemu znajdziemy formy w kształcie serc.

Niemały wybór tych form, nieprawdaż? Jeśli tylko dopasujemy kształt oraz rozmiar do zaleceń podanych w przepisie, możemy być pewni, że każdy nasz wypiek będzie w pełni udanym, a do tego wyjątkowo prezentującym się na stole.

Ocena