Kuchnia

Drewniana deska do krojenia – jak o nią zadbać?

Pośród najczęściej używanych akcesoriów kuchennych znajdują się deski. To na nich kroimy chleb, porcjujemy mięso czy też próbujemy uzyskać idealną kostkę wśród składników do sałatek. Chętnie wybieramy te, które wykonane są z drewna. Wpływa na to ich estetyka, uniwersalność i dostępność w różnorodnych kształtach. Każdorazowo chcemy, by nasze deski przez możliwie długi czas oferowały swoje walory użytkowe, a w tym może nam pomóc prawidłowa pielęgnacja. W jaki sposób czyścić drewniane deski?

Wykorzystaj artykuły spożywcze

Po każdym użyciu deskę należy umyć. Wystarczy do tego zwykła gąbka i odrobina płynu do mycia naczyń. W ten sposób pozbywamy się większości zabrudzeń. Ważnym jest, by deskę dokładnie wytrzeć do sucha, ponieważ zbierająca się w niej wilgoć szkodzi drewnu i sprzyja gromadzeniu się bakterii. Aby uniknąć tych ostatnich z powodzeniem możemy sięgnąć po produkty spożywcze, najczęściej dostępne w naszych kuchniach.

Drewniana deska do krojenia świetnie poddaje się działaniu cytryny. Wystarczy ukrojony plasterek bądź połówka, którą natrzemy wierzchnią warstwę i pozostawiamy tak na czas około 20 minut. Deska zostanie odświeżona i pozbawiona ewentualnych przebarwień czy też intensywnych zapachów niektórych produktów spożywczych. Z nieprzyjemnym aromatem radzi sobie także ocet.

Gruboziarnista sól przydaje się do regularnego odświeżania deski. Raz na jakiś czas wystarczy posypać deskę grubą warstwą soli i pozostawić tak na noc. Po porannym uporaniu się z solą, deska będzie zdezynfekowana, nieco jaśniejsza i gotowa do użycia. Bardzo dokładne czyszczenie zagwarantuje nam pasta przygotowana z soli i soku z cytryny.

Sposób użytkowania

Stawiając pytanie, jak zadbać o drewnianą deskę do krojenia, na myśli mamy nie tylko odpowiednie czyszczenie, ale i sposób użytkowania. Należy pamiętać o tym, że w drewno łatwo wsiąka wilgoć. Deski tego typu nie myjemy zatem w zmywarce, ale i nie moczymy w wodzie, bo szybko zaczną się w niej zbierać bakterie i jeszcze szybciej trafi do kosza.

Olejowanie deski

Zarówno przed pierwszym użyciem, jak i później, raz na jakiś czas, warto przeprowadzić olejowanie. To nic innego, jak przetarcie deski ręcznikiem papierowym zwilżonym oliwą bądź olejem i pozostawienie do wchłonięcia. Taki sposób impregnacji pozwoli drewnu dłużej przetrwać. Olejowanie z powodzeniem możemy przeprowadzać względem wszystkich drewnianych akcesoriów kuchennych. Będziemy mogli liczyć na dłuższą żywotność i doskonałe zabezpieczenie deski czy innych elementów drewnianych.

Nie są to czynności trudne do wykonania, a do tego nie wymagają od nas stosowania żadnych specjalistycznych preparatów. Z pomocą przychodzą artykuły spożywcze, które praktycznie każdego dnia goszczą w naszych kuchniach. Jeśli zależy nam na trwałości naszych desek, ale i zabezpieczeniu przed namnażaniem się bakterii czy też zachowaniu estetyki, poświęćmy chwilę na dokładne i sprawdzone metody czyszczenia.

Ocena