Kuchnia

Czajnik na indukcję – czym się wyróżnia i jak go poznać?

Płyty indukcyjne wyróżniają się bardzo krótkim czasem gotowania. W tym wypadku można mówić o sprawności na poziomie 95%. To rozwiązania zaawansowane technologicznie, które są bezpieczne podczas użytkowania, łatwe do utrzymania w czystości i świetnie się prezentujące. Wadą mogą być wysokie ceny, a do tego konieczność stosowania specjalnych naczyń. Warto jednak rozważyć liczbę zalet przeważającą nad wadami, a tymczasem sprawdzić, w jaki sposób dobrać i rozpoznać czajnik przeznaczony na płytę indukcyjną.

Przyciągam niczym magnes!

Czajniki, które docelowo mają być stosowane na płytach indukcyjnych, wymagają specjalnego wykonania. Są to konstrukcje bazujące na metalach ferromagnetycznych, ponieważ płyta indukcyjna wykorzystuje zjawisko wytwarzania pola elektromagnetycznego. Tego typu czajnik na indukcję zwykle łatwo poznać po znaku cewki umieszczonym na dni i/lub na opakowaniu wybieranego produktu. Jeśli oznaczenia nie znajdujemy bądź z jakichś powodów jest dla nas nieczytelne, wystarczy przyłożyć magnes do dna czajnika. Jeśli zauważmy przyciąganie, mamy pewność wyboru odpowiedniej konstrukcji.

Płaskie dno wielkości palnika

Czajniki stosowane na płytach indukcyjnych muszą mieć płaskie dno. Nie sprawdzą się zatem żadne fantazyjne kształty, czajniki z rąbkami, zaokrąglonymi brzegami czy też na nóżkach. Płyta indukcyjna zaczyna proces grzewczy dopiero wtedy, gdy dno czajnika przylega do niej ściśle całą powierzchnią.

Liczy się także średnica dna czajnika. Powinna być nie większa niż wyznaczone okręgi palników, a najlepiej nieco mniejsza. To ostatnie rozwiązanie gwarantuje, że płyta indukcyjna zacznie grzać w momencie postawienia na nią czajnika, a do tego czas gotowania będzie skróconym.

Wygodna konstrukcja

Pod względem użytkowania i wygodnej konstrukcji będziemy wybierać, zwracając uwagę na te same elementy, co w przypadku każdego czajnika. Musimy zadecydować o jego pojemności, bo im większa, tym dłuższy czas gotowania. Dla dużej rodziny polecane są pojemności 1,5-1,7 litra. Samotnie mieszkająca osoba bądź para, mogą skorzystać z czajników 0,5-1-litrowych, jeśli wybierają propozycje elektryczne.

Dobrze jest wybierać czajnik w sklepach stacjonarnych, bo mamy okazję przyjrzeć się wykonaniu. Wziąć do ręki upatrzony produkt i sprawdzić, jak leży w naszych dłoniach. Czy wygodnie się nim manewruje, a rączka nie wyślizguje się z rąk. Uchwyt powinien być również wykonany z materiałów nienagrzewających się, by nie uraczył nas poparzeniem, ale i nie zaczął się topić pod wpływem gorąca.

Na koniec gwizdek i pokrywka. Dzięki tradycyjnemu gwizdkowi będziemy słyszeć, gdy woda się zagotuje. Z kolei poprzez zdejmowaną pokrywkę znacznie łatwiej uzupełnić czajnik wodą niż lejąc przez wąski dzióbek.

Przyglądajmy się konstrukcji, wykonaniu z odpowiednich materiałów oraz zwracajmy uwagę na funkcjonalność czajnika. Nie zapominajmy o kwestiach wizualnych, bo dopasowanie do kuchennej aranżacji sprawi nam przyjemność i pozwoli przyjemniej spędzać czas w kuchni. Nawet, jeśli będzie to tylko i wyłącznie czas przeznaczony na poranną herbatę.

Ocena