Dom Kuchnia

Blachy do pieczonych specjałów

Wyśmienite ciasta do weekendowej kawy czy tort na urodziny. Mięsne zapiekanki na obiad i nieco bardziej skomplikowane dania pieczone dla gości. Każdego tygodnia znajdujemy okazję, by upiec coś dobrego. Dla siebie, bliskich i odwiedzających. Nasza kuchnia nie obejdzie się zatem bez różnego rodzaju blach, foremek i innych naczyń, które nadają się do użytkowania w piekarniku. Które z nich wybrać?

Dania, które przygotowuję najczęściej to…

Keksy, serniki, szarlotki, torty. Zapiekanki, pasztety i mięsa. W zależności od tego, jaki typ ciast czy dań najczęściej przyrządzamy, zależeć będzie wybór blach i form do pieczenia. Popularne keksówki, czyli formy prostokątne, jak sama nazwa wskazuje, najlepiej nadają się do pieczenia keksów, ale i murzynków, ciast piaskowych czy chlebów. Uniwersalne mogą być wykonane z aluminium lub blachy ocynkowanej. Będą dobrze przewodzić ciepło, więc równo i dość szybko upieką się nasze ciasta.

Srebrny wyrób to blacha do piekarnika gazowego, która zapobiegnie nadmiernemu zrumienieniu spodu wypieku. Czarne blaszki są idealne do piekarników elektrycznych. Najczęściej opatrzone specjalnymi powłokami nieprzywierającymi. Można liczyć na dopieczone spody, co jest bardzo ważne podczas pieczenia ciast. Tutaj również znajdziemy tak zwane keksówki, ale i typowe, okrągłe tortownice czy prostokątne formy.

By było wygodnie piec, ale i nakładać

Zarówno do pieczenia, jak i późniejszego porcjowania czy nakładania ciast, świetnie nadają się blachy z wyjmowanym dnem, zdejmowaną obręczą czy też kwadratowe. Okrągłe ze zdejmowaną obręczą są idealne do wszystkich rodzajów wypieków. Podobnie z blachami o wyjmowanym dnie. To najwygodniejsze rozwiązania.

Blachy i formy prostokątne bądź okrągłe, znacząco ułatwiają wykrawanie porcji ciast, pasztetów czy zapiekanek. Tym bardziej, gdy planujemy wykrawać niewielkie kawałki, nadające się „na raz” do spożycia. Takie kształty są również łatwiejsze do przechowywania, ale trzeba pamiętać o wymiarach piekarnika.

Rozmiar ma znaczenie!

W przypadku wszelkiego rodzaju blach, form i tortownic, a także innych naczyń do piekarnika, rozmiar będzie mieć znaczenie z jeszcze jednego punktu widzenia. Gdy przyjrzymy się ulubionym przepisom, zauważymy zalecenia odnośnie średnicy czy wymiarów konkretnych blach. Wynika to ze ściśle określonych ilości czy porcji poszczególnych składników. Jeśli kupimy mniejszą bądź większą blaszkę, odmierzanie będzie trudniejsze, a nasz wypiek może się po prostu nie udać.

Poświęcając chwilę na zapoznanie się z przepisami, z których najczęściej korzystamy, będziemy w stanie ocenić, jakie blachy przydadzą się w naszej kuchni. To kwestia wyboru konkretnych wykonań, rozmiarów i kształtów. Warto je dopasować do najchętniej wybieranych przepisów.

Ocena